您好,欢迎来到99网。
搜索
您的当前位置:首页高考英语阅读理解和任务型阅读课堂综合练习一

高考英语阅读理解和任务型阅读课堂综合练习一

来源:99网
2009年高考英语阅读理解和任务型阅读课堂综合练习一

一 阅读理解

阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。

A

On the afternoon of September27, 2008, Astronaut Zhai Zhigang became the first Chinese man to walk in space on Saturday, clambering(爬上,攀登) out of China's Shenzhou VII space craft in a technological feat(成就,功绩)that made the Chinese people excited.

\"I'm feeling quite well. I greet the Chinese people and the people of the world,\" Zhai said as he climbed out of the craft at around 16:40 Beijing time, a historic achievement telecast live on CCTV. Tens of millions of Chinese viewers gathered before TV screens to watch the moment.

Chinese President Hu Jintao and other top leaders had appeared at the Beijing Aerospace Control Center to watch the live transmission of Zhai's spacewalk.

Zhai, 42, chosen by an expert team for the first \"out-of-capsule activity,\" showed a red national flag, helped by colleague Liu Boming, who also briefly popped his head out of the capsule.

Zhai slowly made his way towards a test sample of solid lubricant(润滑剂)outside the capsule, took a sample and handed it to Liu.

Zhai safely returned inside the craft after about 20 minutes. The walk marked the highpoint of China's third manned space journey, which has received widespread media coverage.

Zhai wore a $4.4 million Chinese-made suit weighing 120-kg. Liu wore a Russian-made one and acted as an assistant.

The third crew member, Jing Haipeng, monitored the ship from inside the re-entry module.

The risky maneuver is a step towards China's longer-term goal of building a space lab and then a larger space station, analysts said.

\"On this flight, Chinese people's footprints will be left in space for the first time,\" said a commentary(评论)by the Xinhua news agency.

The astronauts went aboard on their walk after receiving a clean bill of health from doctors on the ground at mission control in Beijing, Xinhua said.

Zhai's suit has 10 layers and takes up to 15 hours to assemble and put on. China's first manned spaceflight was in 2003. A second, two-manned flight followed in 2005. The only other countries that have sent people into space are Russia and the United States.

Shenzhou VII took off on Thursday and is due to land on the northern steppes(草原) of Inner Mongolia on Sunday.

1. The space walk done by the Chinese astronaut was historic because ______.

A. it was telecast live B. there were more Chinese viewers than ever C. it was the first space walk carried out by Chinese astronauts D. top leaders watched the space walk

2. The following statements are true except ______.

A. The lubricant put outside the capsule was a test sample

B. It took Zhai Zhigang about 20 minutes to return to the craft safely C. Many televisions and newspapers around the world reported the event D. There is an aerospace control center in the capital 3. The significance of the space walk is ______.

A. that the astronaut can work outside the spacecraft

B. it marks a successful step towards China’s longer-term goal of building a space

lab as well as a space station

C. it has attracted tens of millions of people to watch the walk D. that the Chinese-made space suit can be used in space 4. What does the underlined word “clean” mean in the passage?

A. healthy B. paid-off C. not dirty D. clear 5. The best title of the passage is ______.

A. First Footprints of Chinese People in Space B. Expensive Space Suit

C. Three Successful Manned Flights by Chinese Astronauts D. Historic Space Walk by Chinese Astronaut B

Britons stranded(搁浅)at sea or in flooded homes could find a real-life prince riding to their rescue. Prince William announced on Monday that he is to train to be a full-time pilot with the Royal Air Force's Search and Rescue Force (SARF).

William, who is currently a Lieutenant(中尉)in the Army's Household Cavalry Regiment(皇家骑兵团), will transfer to the RAF and begin an 18-month training course in January 2009.

If successful, he will become a fully operational Search and Rescue pilot in 2010, flying Sea King helicopters at one of the six SARF units based in Britain.

\"The time I spent with the RAF earlier this year made me realize how much I love flying,\" the prince, who spent two weeks with a SARF team while on work experience in 2005, said in a statement.

\"Joining Search and Rescue is a perfect opportunity for me to serve in the Forces operationally, while contributing to a vital part of the country's Emergency Services.\"

It means he will follow a similar career to that of

his uncle, Prince Andrew, who was a Sea King helicopter pilot during the 1982 Falklands war.

The Search and Rescue teams' main duty is to recover RAF personnel but in peacetime they mainly respond to civilian emergencies, dealing with more than 1,000 calls a year.

The units deal with incidents ranging from helping those trapped by sudden major floods to rescuing people lost while out walking on hills.

William, who has spent the last year on secondment(借调)to the various branches of the military to prepare for his future role as head of the armed forces, received

his RAF wings (飞行勋章)following a four-month stint(持续的工作)with the service earlier this year.

However, his time with the RAF was clouded when the Defense Ministry was forced to fend off criticism for allowing the prince to fly military helicopters to a bachelor party for his cousin and to the family home of his girlfriend Kate Middleton. 6. Prince William wanted to be a full-time pilot because _____.

A. he liked flying

B. he would like to do something in the country’s Emergency Services C. many Britons were in danger at sea waiting for rescue D. he had much experience in flying 7. According to the passage, _____.

A. the Falklands war broke out in 2005

B. Prince William served in the Army’s Household Cavalry Regiment in 1982 C. Prince Andrew is serving in SARF now

D. William would finish his training course in June 2010 8. It can be inferred from the passage that______.

A. the RAF is an army that rescues its soldiers during wartime B. either Andrew or William is interested in flying C. there are many floods happening in Britain

D. the prince saving the people in danger is no longer fairy tale 9. The author’s opinion on William’s joining RAF is ______.

A. enthusiastic B. doubtful C. negative D. pessimistic

10. What is the purpose of the author by mentioning what the prince had done before

in the last paragraph?

A. The author wants to say that Prince William pays much attention to his family

and friends

B. The author suggests that the Defense Ministry was criticized when William flew

for his private business

C. William had a hard time when he went against his leaders

D. The author has the worry that Prince William is likely to get the Defense

Ministry into trouble again.

C

Microsoft founder Bill Gates has recovered his spot at the top of the US money heap, taking the place of investor Warren Buffett as America's richest person, Forbes magazine's latest list reveals.

With 57 billion dollars net worth Gates again leads the list of 400 richest individuals in the world's wealthiest country. He displaced Buffett who briefly held the position this year but who has seen his Berkshire Hathaway investment group's shares slip 15 percent since February and is now worth 50 billion.

According published late 1.3

billion

to

Forbes,

whose

list

was

Wednesday, the golden 400 have dollars net worth or more. combined net worth rose only 30 or two percent, to 1.57 trillion

However, their billion dollars, dollars.

Forbes said that rising oil and dizzy art prices fuelled the entry of 31 new members into the ultra-rich club and the return of eight previous members.

A notable arrival was Mark Zuckerberg, 24, founder of the social networking site (脸谱网). Forbes estimates his worth at 1.5 billion dollars.

Meanwhile, turmoil(动荡)on the stock and housing markets saw 33 others drop off the list, including the former head of the troubled insurance giant AIG, Maurice Greenberg, and a former head of the online auction site eBay, Margaret Whitman.

Biggest gainers were led by New York Mayor Michael Bloomberg who took eighth place with 20 billion dollars worth after a transaction(交易)put a new value on his Bloomberg media and financial data network.

The biggest loser was casino(赌场,娱乐场)tycoon Sheldon Adelson, whose fortune fell 13 billion dollars over 12 months -- the equivalent to 1.5 million dollars an hour -- although he still has 15 billion dollars and occupies 15th place.

About two thirds of the list are self-made billionaires and just over 10 percent

are women, led by television star Oprah Winfrey whose fortune rose 200 million dollars to 2.7 billion dollars.

11. According to Forbes, Warren Buffet is worth _____.

A. 57 billion dollars B. 50 billion dollars C. 1.5 billion dollars D. 20 billion dollars

12. 31 new members entered the ultra-rich club as a result of _____.

A. turmoil on the stock and housing market B. media and financial data network

C. rising oil and dizzy art prices D. investment

13. The purpose of the author using the television star Oprah Winfrey as an example

is to _____.

A. tell the readers that television stars make money easily B. prove that a millionaire can become a billionaire C. women can also be billionaires

D. tell the readers that most of the billionaires are self-made 14. It can be inferred from the story that _____.

A. one earns much and also loses much

B. stability of markets has much effect upon people’s wealth C. the computer industry makes more billionaires D. young people can also be billionaires 15. What is the best title of the passage?

A. Bill Gates Leading World’s Richest People Again B. What Made Billionaires C. Self-Made Billionaires

D. Biggest Gainer and Biggest Loser D

One kilogram --- that was all it took to crown(给……加冕) the world's strongest man.

German weightlifter Matthias Steiner pulled ahead of Russian rival Evgeny Chigishev to win the Olympic men's +105 kg weightlifting gold medal on Tuesday.

Steiner lifted a total of 461kg, 203kg in the snatch(抓举) and 258kg in the clean and jerk(挺举), to beat Chigishev by a single kilogram. The German won the battle of giants in his last lift, winning his country's first gold medal in the event at this year's

Games.

Steiner's winning lift was also the last effort of the sport for this Olympics at which China earned eight of the 15 golds.

Steiner was born in Austria and represented his country of birth at the Athens Olympics four years ago, placing seventh in the lower 105kg category, but had a falling out with Austria's weightlifting federation afterwards.

He applied for German citizenship in 2005 and got married, but his career went into deep freeze(困境)as he could not compete without a passport. He finally obtained the document last January.

The German, who turns 26 on Monday, had come to these Games on a mission to win the title for his wife Susann, who died in a car accident in July last year. The German team said he used the personal tragedy to motivate himself to win the gold medal.

Chigishev was the strongest in the snatch session Tuesday. He kissed his fists after a 210-kg lift that gave him a 7-kg advantage over fourth-placed Steiner going into the second event -- the clean and jerk. He let out a victorious roar(吼叫)after clearing 250 kg in his last lift, but the glory was short-lived as Steiner stunned(使瞠目)everyone with his final, winning clean and jerk effort.

Steiner had finished seventh in the 2004 Olympics in the 105kg weight category, and took the gold in the 2008 European Championship +105kg snatch competition, bronze in the clean and jerk and silver overall, with a total weight of 446kg.

World champion Viktors Scerbatihs of Latvia settled for bronze. 16. Steiner won the gold by lifting ______.

A. 105 kg B. 461 kg C. 258 kg D. 210 kg

17. Four years ago at the Athens Olympics Steiner represented ______.

A. Australia B. Germany C. Austria D. Russia 18. The following statements are true except ______.

A. Steiner beat Chigishev by one kilogram

B. Chinese weightlifting team won eight of the 15 gold medals at this year’s Games

C. Steiner didn’t get the passport until last February

D. Steiner got a bronze in the 2008 European Championship +105kg clean and jerk

competition

19. It can be inferred from the story that _____.

A. Steiner was inspired by his unfortunate wife to win the gold medal B. Chigishev was also the strongest in the second event C. it is hard to get a German citizenship

D. Steiner was determined to win the medal for the German team 20. What is the best title of the story?

A. Narrow Victory B. Pitiful Failure

C. Gold Medal for His Dearest Wife D. Strongest Man of the World 二. 任务型阅读

请认真阅读下列短文,并根据所读内容在文章后表格中的空格里填入最恰当的单词。注意:每空格1个单词。

Real policemen hardly recognize any resemblance between their lives and what they see on TV.

The first difference is that a policeman’s real life revolved round criminal law. He has to know exactly what actions are crimes and what evidence can be used to prove them in court. He has to know nearly as much law as a professional lawyer, and what is more, he has to apply it on his feet, in the dark and rain, running down a street after someone he wants to talk to.

Little of his time is spent in chatting. He will spend most of his working life typing millions of words on thousands of forms about hundreds of sad, unimportant people who are guilty of stupid crimes.

Most television crime drama is about finding the criminal: as soon as he’s arrested, the story is over. In real life, finding criminal is seldom much of a problem. Except in very serious cases like murders and terrorist attacks, little effort is spent on searching.

Having made an arrest, a detective really starts to work. He has to prove his case in court and to do that he often has to gather a lot of different evidence.

A third big difference between the drama detective and the real one is the unpleasant pressures: first, as members of a police force, they always have to behave absolutely in accordance with the law. Secondly, as expensive public servants, they have to get results. They can hardly ever do both. Most of the time some of them have to break the rules in small ways.

If the detective has to deceive the world, the world often deceives him. Hardly anyone he meets tells him the truth. And this separation the detective feels between himself and the rest of the world is deepened by the simple-minded — as he see it — of citizens, social workers, doctors, law-makers, and judges, who, instead of eliminating crime, punish the criminals less severely in the hope that this will make them reform. The result, detective feel, is that nine-tenths of their work is re-catching people who should have stayed behind bars. This makes them rather cynical(愤世嫉俗的).

Knowledge Police in 1.________ world Police on TV He has to know as much as a There is no 4.________ of 2.___ law professional lawyer and applies it to for them to know about it. their 3.____ work. Different He 6.________ most of his working Time is spent finding Once the 5.________ life to collecting and providing criminals. time spent evidence needed to prove his case in criminal is found, the court. story 7.______. Different pressures 8.________ and the public put much They got no pressure pressure on detectives and from the public.

policemen. Relationship He feels 9.________ from citizens, No contact with the with society

A【阅读提示】2008年9月25日,中国“神舟七号”顺利升空,27日,中国宇航员翟志刚穿着中国人自己研制的“飞天”宇航服进行了太空行走。这次舱外活动是中国航天事业的又一里程碑。

1. C 细节理解题。文章第一句说Astronaut Zhai Zhigang became the first Chinese man

to walk in space on Saturday,即翟志刚成为中国太空行走第一人,因此具有历史意义。

2. B 细节理解题。文章说Zhai safely returned inside the craft after about 20 minutes,翟志刚在舱外活动20分钟后返回舱内,并非返回时用了20分钟,因此B项错误。 3. B 信息综合题。分析家评论说,神舟七号宇航员的舱外活动是实现中国建立空间实验室和大型空间站的长远规划的成功的一步。

4. A 词义猜测题。clean在文章中的意思为“健康的,良好的”,receive a clean bill of health指经过全面检查后,收到的健康状况良好的报告。

5. D 主旨大意题。综合全文内容,《中国宇航员具有历史意义的太空行走》概括性强,能全面反映本文的中心思想。

B【阅读提示】威廉王子热爱飞行,在皇家骑兵团服役一段时间后他将被调到皇家空军搜救队,经过18个月的培训后,参加紧急事件或灾难的救援工作。

6. B 细节理解题。威廉王子喜欢飞行,但他认为参加搜救队对他来说是一个在空军服役的

绝好的机会,因为他可以为国家的紧急救援做一点贡献。文章第五段while contributing to a vital part of the country's Emergency Services表达了威廉的心愿。 7. D 细节理解题。文章说威廉王子将与2009年1月开始为期18个月的培训,因此结束时间当在2010年6月。

8. B 推理判断题。安德鲁也喜欢飞行,曾驾驶飞机参加过马岛之战。文章中有所透露:It

means he will follow a similar career to that of his uncle, Prince Andrew, who was

the as they hold different 10.________ public. toward punishment of the criminals.

a Sea King helicopter pilot during the 1982 Falklands war. 由此可以推知这叔侄俩都喜欢飞行。

9. A 作者态度推断题。根据作者客观叙述威廉王子参加英国皇家搜救队的所作所为,以及

作者文章开头的童话般的想像(Britons stranded at sea or in flooded homes could find a real-life prince riding to their rescue.),可以判断作者对于威廉的做法表示乐观。

10. D 作者意图推断题。作者对于威廉王子的做法表示支持,但最后一段叙述及前文王子喜

爱飞行的爱好给读者的印象是他是特立独行的,曾经让国防部头疼过,今后当然也不会避免再出现让国防部陷入尴尬处境的情况。

C【阅读提示】《福布斯》杂志日前发布最新美国富豪榜,微软集团创始人比尔•盖茨取代“股

神”沃伦•巴菲特,重夺首富桂冠。在这份全球最富国家的“400大富豪榜”上,盖茨以570亿美元的净资产荣登榜首。

11. B 细节理解题。文章第二段末尾提及股神Buffett今年的股票下滑了15%,目前的财富

为500亿美元。

12. C 细节理解题。文章第四段说rising oil and dizzy art prices fuelled the entry of 31 new members into the ultra-rich club and the return of eight previous members.即油价上涨与扑朔迷离的艺术品价格使得31位新成员加入最富人的行列,另有8位成员重返400最富排行榜。

13. C 作者意图推断题。文章最后一段说just over 10 percent are women, led by

television star Oprah Winfrey whose fortune rose 200 million dollars to 2.7 billion dollars,400最富排行榜中只有10%的人是女士,为首的是电视明星Oprah Winfrey,这一例证说明,占据财富的不仅仅是男士,女士同样可以创造财富。 14. B 推理判断题。文章第四段与第六段列举了油价暴涨,艺术品市场的高深莫测,股票市

场和房地产行业的动荡不定使得新富翁榜上有名,位居显贵者名落孙山。由此可以推断:市场的稳定性对财富具有重要的影响。

15. A 主旨大意题。全文以盖茨为中心,叙述了他重领世界最富的情况。因此B项正确。

D【阅读提示】德国举重运动员马蒂亚斯•施泰纳在北京奥运会冠军领奖台上亲吻亡妻苏姗娜的照片,含泪感叹他终于实现了对妻子的承诺:永不放弃奥运梦想。苏珊娜2007年

遭遇车祸,在妻子弥留之际,守在病床边的施泰纳向她做出了上述承诺。

16. B 细节理解题。Steiner以461公斤的总成绩获得冠军。文章第三段首句Steiner lifted

a total of 461kg, 203kg in the snatch and 258kg in the clean and jerk, to beat Chigishev by a single kilogram.作了具体叙述。

17. C 细节理解题。文章第五段首句Steiner was born in Austria and represented his

country of birth at the Athens Olympics four years ago说四年前Steiner是代表奥地利队的。后来他离开奥地利举重协会加入了德国籍。

18. C 细节理解题。Steiner最后拿到护照的时间是去年的1月,而不是2月,因此C项叙

述不正确。

19. A 推理判断题。第七段说Steiner had come on a mission to win the title for his wife

Susann,德国队也说he used the personal tragedy to motivate himself to win the gold medal.,由此可以推知Steiner的夺金动力来自他的已故的妻子Susann。 20. C 主旨大意题。综合全文,C项《金牌告慰亡妻》能全面概括文章的大意。

任务型阅读

1. real 2. criminal 3. daily 4. need 5. ways 6. devotes 7. ends 8. Law 9. separated 10. attitudes

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- 99spj.com 版权所有 湘ICP备2022005869号-5

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务