专升本(英语)模拟试卷175 (题后含答案及解析)
全部题型 2. Identification 3. Vocabulary and Structure 5. Reading Comprehension 6. Cloze 9. Writing 10. Daily Conversation
Identification Directions: Each of the following sentences has four underline parts marked A, B, C and D. Identify the ONE that is not correct. Then mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.
1. You (have) (heard from) him (since) last month, (have) you? A.have
B.heard from C.since D.have
正确答案:D
解析:句型错误,应改为haven’t you。如果反意疑问句前半部分是肯定,那么后面就应用否定形式。
2. (During the discussion), Mr. White (remained silent) (when) (asking) his opinion.
A.During the discussion B.remained silent C.when D.asking
正确答案:D
解析:状语从句用法错误,应改为being asked about。主语和谓语之间是被动关系,因此用被动语态;ask后加了介词about才能接宾语opinion。
3. Since her blood pressure is (much) higher (than) (it should be), her doctor insists that she (will) not smoke.
A.much B.than
C.it should be D.will mot
正确答案:D
解析:虚拟语气错误,应改为should。insist后应该接虚拟语气,should+动词原形。
4. (It was) (in the) primary school (where) my teacher introduced (me to) computers.
A.It was B.in the C.where D.me
正确答案:C
解析:强调句型错误,应改为that。It is...that是固定的强调句型。
5. (However good) (are my paintings), I am (conscious) that they may (leave) much to be desired.
A.However good B.are my paintings C.conscious D.leave
正确答案:B
解析:语序错误,应改为my paintings are。however提前,后面不需倒装。 6. (Despite) the time of (the year), the temperature was (enough hot) to (turn on) the air-conditioner.
A.Despite B.the year C.enough hot D.turn on
正确答案:C
解析:副词用法错误,应改为hot enough。enough修饰形容词时要后置。
7. Yellow Stone National Park is (one) of the (older) parks in the U.S. It (was established) by (Congress) in 1872.
A.one B.older
C.was established D.Congress
正确答案:B
解析:形容词用法错误,应改为oldest。此处并无比较,但有一个范围in the U.S.,因此用最高级。
8. With the price of oil (goes up), the economy of (oil-producing) countries is (expanding) (at a high rate).
A.goes up
B.oil-producing C.expanding
D.at a high rate
正确答案:A
解析:分词用法错误,应改为going up。with引导的伴随状语,用动词的现在分词形式。
9. You should (check) the air in the (tires) (as) you (start on) a long automobile trip.
A.check B.tires C.as D.start
正确答案:C
解析:从属连词误用,应改为before。
10. (Hard) (as) he worked, (but) Mr. Black couldn’t keep the shop (properly). A.Hard B.as C.but
D.properly
正确答案:C
解析:用词重复错误,应该把but去掉。
Part I Vocabulary and StructureDirections: Each of the following sentences is provided with four choices. Choose the one that best completes the sentence. Then, mark your answer on the Answer Sheet.
11. His brother has become a lawyer, ______ he wanted to be. A.who B.what C.that D.which
正确答案:D
解析:他的兄弟成了一名律师,他也想做律师,只有which能引导非限定性定语从句。
12. I ______ to the meeting on time, but I had a flat tire on the way. A.would be
B.would have been C.were
D.had been
正确答案:B 解析:我本来应该按时到会的,但是路上我的车胎没气了。情态动词would+现在完成式表示本来应该怎样,实际上并没有做到。
13. Let’s put our heads together and find a solution ______ the difficulty. A.to B.for C.on D.with
正确答案:A
解析:让我们携手一同找到解决难题的办法。固定搭配solution to...“关于……的解决办法”。
14. ______, he never takes anything from his neighbors. A.As he is poor B.Poor as he is C.As poor he is D.As is he poor
正确答案:B 解析:尽管他很穷,但他从来不从邻居那拿任何东西。as引导让步状语从句,意为“尽管”,从句需倒装。
15. Either he or I ______to the airport. A.is to go B.are to go C.am to go D.is going
正确答案:C 解析:他或者我将要去机场。以either...or...连接的两个名词或代词做主语时,谓语动词与“or”之后的名词保持一致。
16. If only I ______my car! A.hadn’t lost B.wouldn’t lose C.didn’t lose D.haven’t lost
正确答案:A
解析:要是我没有丢车该多好!在if only引导的感叹句中要用虚拟语气表示愿望,本题干是对过去情况的假设,所以用过去完成时。
17. None of the managers said that,______? A.didn’t they B.did they C.aren’t they D.are they
正确答案:B
解析:没有一个经理那样说,不是吗?none本身有否定意味,反意疑问句用肯定形式。
18. —Do you know______? —They moved here soon after their son was born. A.when would the Greens move here B.when the Greens moved here C.when did the Greens move here D.when the Greens would move here
正确答案:B 解析:“你知道格林一家什么时候搬到这的吗?”“他们的儿子一出生就搬来了。”比较四个选项和回答者所用时态,得知句子表达的是过去的事情。用一般过去时即可。
19. The spokesman assured the public that the problem ______care of as soon as possible.
A.will take
B.has been taken C.would be taken D.had been taken
正确答案:C
解析:发言人向公众保证该问题会尽快解决。assure后的宾语从句需要用虚拟语气, would+动词原形。
20. Her parents expect ______a qualified doctor. A.her being B.her of being C.her to be D.of her to be
正确答案:C
解析:她的父母指望她成为一名合格的医生。固定搭配expect sb.to do sth.“期望某人做某事”。
21. Do you think he would be ______refuse to offer us some money?
A.as selfish to B.so selfish as to C.selfish so as to D.enough selfish to
正确答案:B
解析:你认为他会自私到拒绝给我们点钱?so...as to...意为“如此……以至于……”,比较四个选项,只有B是正确的搭配。
22. The light is still on. Why not ______? A.turn it on B.turn it off C.turn on it D.turn off it
正确答案:B
解析:灯还亮着,为什么不关掉?turn on“开灯”,turn off“关灯”,不定代词it一般放在词组中间。
23. ______ had we sat down than the telephone rang. A.Almost B.No sooner C.Hardly D.Just
正确答案:B
解析:我们刚坐下电话就响了。Hardly...when...,No sooner...than...表示“一……就......”,Hardly和No sooner后要用倒装语序。
24. —Don’t forget to come to my birthday party, Susan. —______. A.No, I don’t B.Yes, I can’t C.No, I won’t D.Yes, I’m sure
正确答案:C 解析:“苏珊,不要忘了参加我的生日聚会”。“好的,我不会忘”。回答简单疑问句根据事实来回答,不能根据汉语习惯。而且提问的是将来的情况,因此选C。
25. The old lady has never ______the house since she moved in. A.been away B.left C.lived
D.stayed at
正确答案:B
解析:这个老太太自从搬进来就从未离开过这个房子。根据题意,可排除C和D。A用法是错误的,也排除。
Part III Reading ComprehensionDirections: In this part there are four passages. Each passage is followed by a number of comprehension questions. Read the passages and choose the best answer to each question. Then, mark your answer by blackening the corresponding letter on the Answer Sheet.
On November 19, 1863, Abraham Lincoln went to Gettysburg in Pennsylvania to speak at the National Soldiers Cemetery. The Civil War was still going on. There was much criticism of President Lincoln at the time. He was not at all popular. He had been invited to speak at Gettysburg only out of politeness. The principal speaker was to be Edward Everett, a famous statesman and speaker of the day. Everett was a handsome man and very popular everywhere. It is said that Lincoln prepared his speech on the train while going to Gettysburg. Late that night, alone in his hotel room and tired out, be again worked briefly on the speech. The next day Everett spoke fast. He spoke for an hour and 57 minutes. His speech was a perfect example of the rich oratory of the day. Then Lincoln rose. The crowd of 15,000 people at first paid little attention to him. He spoke for only nine minutes. At the end there was little applause. Lincoln turned to a friend and remarked, “I have failed again”. On the train back to Washington, he said sadly, “That speech was a flat failure, and the people are disappointed”. Some newspapers at first criticized the speech, but little by little as people redid the speech they began to understand better. (76) They began to appreciate its simplicity and its deep meaning. It was a speech which only Abraham Lincoln could have made. Today, every American school child learns Lincoln’ s Gettysburg Address by heart. Now everyone thinks of it as one of the greatest speeches ever given in American history.
26. In 1868, Abraham Lincoln was ______. A.very critical B.unpopular C.very popular D.very courteous
正确答案:B
解析:事实细节题。第一段中提到林肯总统当时受到了很多批评,而且一点也不受欢迎。critical“批评的,爱挑剔的”,所以A不对。
27. Lincoln was invited to speak at the National Soldiers Cemetery because he was ______.
A.a famous speaker B.a very handsome man C.President of the country D.a popular statesman
正确答案:C
解析:推理判断题。根据文章第一段的第五句,人们之所以出于礼貌请他做演讲,就是因为他是总统。
28. It can be inferred from the text that______.
A.Lincoln prepared his speech very carefully before he went to Gettysburg B.Lincoln was very busy at the time and didn’ t have much time to prepare his speech
C.Lincoln’ s speech was full of rich words D.Lincoln’ s speech was very long
正确答案:B
解析:推理判断题。从第二段可知,林肯是在路上写的演讲稿,并且当晚只是“briefly(简单地)”修改了一下。由此可推断出他当时很忙,没有充足的准备时间。
29. It was a fact that Lincoln’ s speech was ______. A.an immediately success B.warmly applauded C.a total failure
D.not well-received at first
正确答案:D
解析:事实细节题。由三、四段可知,尽管林肯的演讲最初并未成功,但这篇简短的演说后来深入人心,不能说是彻底的失败。
30. Which of the following statements is NOT true according to the passage? A.Lincoln’ s Gettysburg Address has deep meaning. B.Lincoln’ s Gettysburg Address is simple in style.
C.Lincoln’ s Gettysburg Address is memorized by every American school child. D.Lincoln’ s Gettysburg Address is the greatest speech ever delivered in the United States.
正确答案:D
解析:事实细节题。根据最后一句话,林肯的演讲是美国历史上最伟大的演讲之一,但并未说是最伟大的演讲,所以选D。
(77)In what now seems like the prehistoric times of computer history, the early post-war era (战后时期) there was a quite widespread concern that computers
would take over the world from man one day. Already today, less than forty years later, as computers are relieving us of more and more of the routine tasks in business and in our personal lives, we are facing with a less dramatic but also less foreseen problem. People tend to be over-trusting(过分信任) of computers and are reluctant to challenge their authority. Indeed, they behave as if they were hardly aware that wrong buttons may be pushed, or that a computer may simply malfunction( 失灵 ). (78)Obviously, there would be no point in investing(投入) in a computer if you had to check all its answers, but people should also rely on their own internal computers and check the machine when they have the feeling that something has gone wrong. Questioning and routine double checks must continue to be as much a part of good business as they were in pre-computer days. Maybe each computer should come with the following warning: for all the help this computer may provide, it should not be seen as a substitute for fundamental thinking and reasoning skills.
31. What is the main purpose of this passage? A.To look back to the early days of computers.
B.To explain what technical problems may occur with computers. C.To discourage unnecessary investment in computers.
D.To warn against the blindness to the probable shortcomings of computers.
正确答案:D
解析:归纳概括题。写此文的目的可从文章的内容概括出来。文章第一段讲的是当代人们过分信任计算机;第二段讲人类应该依赖自己的大脑,不应把计算机看作是思考技能的替代品。综上可知防止人们盲目地信任计算机才是本文的写作目的。
32. The passage recommends those dealing with computers to ______. A.be reasonably doubtful about them B.check ail their answers
C.substitute them for basic thinking D.use them for business purpose only
正确答案:A
解析:事实细节题。山第二段可知,作者在建议人们应依靠自己的大脑,对待计算机要持questioning (敢于怀疑)的态度并采取double check(仔细检查)的手段。所以选A,意思是要持理性怀疑态度,也就是不要盲目地完全依赖它。作者并没有说完全不信任计算机,要逐一核对答案,这样计算机恐怕真的要扔掉了,所以B曲解了作者的用意。C(用电脑代替人脑)是作者在文中最反对的;D(仅将电脑用于商业)太片面了。
33. An “internal computer” ( Para. 2 ) is______.
A.a computer used exclusively by one company for its own problems B.a person ‘ s store of knowledge and the ability to process it
C.the most up to date in home computer a company can buy D.a computer from the post-war era which is very reliable
正确答案:B
解析:推理判断题。人类自己所拥有的“内部计算机”当然是指大脑以及大脑内所存储的知识了。这也体现了作者反对用电脑代替人脑的写作目的。
34. The passage suggests that the present day problem with regard to computers is ______.
A.challenging B.psychological C.dramatic
D.over-trnsting
正确答案:D
解析:事实细节题。over-trusting“过分信任的”。正如作者在第一段第三句所述,人类对待计算机的问题主要在于过分相信它并不愿挑战它的权威性。challenging“挑战的”;psychological“心理的”;dramatic“戏剧性的”。
35. It can be inferred from the passage that the author would disapprove of______.
A.computer science courses in high schools
B.businessmen and women who use pocket calculators C.maintenance(连续不断) checks on computers D.companies which depend entirely on computers
正确答案:D
解析:推理判断题。此类题须弄清作者的真正意图。正如前面所述,作者提倡的并不是完全不信任计算机,而是不要盲目地完全依赖它。A、B、C三项都是以不同方式使用计算机,而作者并未完全否定计算机的使用,所以这三项都不能选。只有D(完全依赖计算机)才是作者不赞成的。
To swim across the English Channel takes at least nine hours. It’ s a hard work and it makes you short of breath. To fly over the Channel takes only twenty minutes ( as long as you’ re not held up at the airport), but it’ s an expensive way to travel. You can travel by hovercraft if you don’ t mind the noise, and that takes forty minutes. Otherwise you can go by boat, if you forget your sea-sickness ills. All these means of transport have their problems and the weary(不耐烦的) traveler often dreams of being able to drive to France in his own car. “Not possible”, you say. Well, wait a minute. People are once again considering the idea of a Channel tunnel or bridge. This time, the Greater London Council is looking into the possibility of building a Channel link straight to London. (79) A bridge would cost far more than a tunnel, but you would be able to go by rail or by car on a bridge, whereas a tunnel would provide a rail link only. Why is this idea being discussed again? Is Britain
becoming more conscious of the need for links with Europe as a result of joining the EEC(欧共体) ? Well, perhaps. The main reason, though, is that a tunnel or bridge would reach the twenty square kilometers of London’ s disused dockland(船坞地). A link from London to the continent would stimulate trade and re-vitalize(使…各新有活力) the port, and would make London a main trading center in Europe. (80)With a link over the Channel, you could buy your fish and chips in England, and be able to eat them in France while they were still warm!
36. Which of the following statements is TRUE?
A.Swimming across the Channel takes less than four hours. B.The idea of a Channel tunnel or bridge is a very new one.
C.It is considered to be more difficult to swim across the channel than any other means.
D.A tunnel or bridge would only reach as far as the coast.
正确答案:C
解析:推理判断题。可用排除法。开篇第一句已清楚地说明游过英吉利海峡至少要九小时,所以A说少于四小时是不对的;第一段最后一句中有一个非常重要的词,就是again。既然是again就说明建隧道、修大桥已不是新想法了,B也随之被淘汰;根据文章第二段第一句,隧道可直达伦敦,不只到海岸线,D也排除了。而C是正确的,游过去当然要比坐船、乘飞机困难多了。
37. A tunnel would be______.
A.less expensive to be bulk than a bridge B.more expensive to be built than a bridge C.less expensive to be built than a rail D.more expensive to be built than a rail
正确答案:A
解析:事实细节题。根据文章第二段第二句,建隧道要比建大桥便宜得多。
38. If they built a Channel tunnel, you would______. A.neither take a train nor go by car B.only take a train
C.either take a train or go by car D.only take a bus
正确答案:B
解析:事实细节题。根据文章第二段第二句,隧道里只能供火车行走。
39. It can be concluded that many of London’ s dockyards are ______. A.not used
B.seriously blocked
C.fully used D.opened again
正确答案:A
解析:事实细节题。根据文章第三段第四句,伦敦的船坞地都是disused(废弃不用的)。
40. Channel link would______.
A.allow us to buy fish and chips in France
B.make the journey from Europe to England dangerous but easier and faster C.decrease more trade for London’ s dockyards D.make London more prosperous again
正确答案:D
解析:事实细节题。文章最后一段倒数第二句,这条路能够激活贸易,使伦敦成为欧洲的一个商业中心,所以当然会使伦敦繁荣起来。A显然低估了这条通路的作用;B、C谈到的作用都是负面的。
Part IV ClozeDirections: There are some blanks in the following passages. For each blank there are four choices marked A, B, C and D. You should choose the one that best fits into the passages. Then, mark the corresponding letter on the Answer Sheet.
A new came as a surprise that an elderly woman died yesterday after【21】knocked down by a motorist who had made no【22】to brake (刹车) . A police officer asked the driver, a man of 69, to read the number-plate of a car parked【23】the opposite side of the road. The man said this was【24】, because it was foggy. In fact, it was a sunny day. After several attempts, even from a distance of two meters, the man【25】failed to read the number-plate【26】He said he had never needed【27】, though he had been【28】in a similar accident【29】. The question of fitness to【30】comes【31】every time some medical condition relates to an accident like this. Last week two motorists died【32】blackouts (瞬间昏厥) at the wheel, With these【33】in mind, it is not surprising that accident prevention organizations are trying to【34】the government to introduce stricter controls over【35】so that both drivers and people on the road will enjoy safety.
41. A.being B.be C.had D.has
正确答案:A
解析:此处测试句法。注意判定在after (21) knocked down短语中,填充处应是名词。 being knocked down的意思为“被撞倒”,故选A为答案。
42.
A.attempt B.answer C.warning D.sign
正确答案:A
解析:此题测试词组记忆。to make no attempt意为“不想、无意”。
43. A.at B.in C.on D.with
正确答案:C 解析:此题测试固定表达方法。on the opposite side of、on all sides、on the side of a mountain均为常用的习惯表达方法,表示地点或方位,因此选C为答案。
44. A.natural B.reasonable C.unfair
D.unexpected
正确答案:C
解析:此题测试句意理解。后面说“有雾”,所以可以推断出前面男人一定是说unfair“不公平的”。
45. A.had B.still C.hardly D.ever
正确答案:B
解析:此题测试句意理解。读懂前半句可知,那个男人还是没有读出车牌,因此此处需要填“仍然”一词。
46.
A.correctly
B.clearly C.fluently D.actually
正确答案:A 解析:此题测试句意理解。“准确地读出”更符合全句意思。
47. A.petrol B.advice C.glass D.glasses
正确答案:D
解析:此题测试句意理解。注意“眼镜”一词为glasses。
48. A.hurt B.involved C.included D.avoided
正确答案:B
解析:此题测试词组记忆。be involved in意为“被扯进、被卷入”。
49.
A.yesterday B.tomorrow C.before the day D.the day before
正确答案:D
解析:此题测试句法和短语理解。填充处与句子时态有关。在英语中,站在今天的角度谈论的前一天为“yesterday”,从过去的某个时间起谈论的前一天为”the day before”,故选D为答案。
50. A.drive B.travel C.move D.entertain
正确答案:A
解析:此题测试句意理解。全文都在谈论驾驶的问题,因此选A,fitness to
drive意思为“适合驾驶”。
51. A.out B.up C.over D.on
正确答案:B
解析:此题测试词组。记忆the question of...come up意思为“提山一个……问题来”。
52.
A.as a result B.as a result of C.as result of D.with the result
正确答案:B
解析:此题测试句意和短语理解。注意填充处的前后词,判断出大意应为:“死亡……瞬间昏厥”,由此可推断出其中的因果关系。看选项,发现选项部与result有关。as a result of+名词为正确的表达方式;as a result后没有of不能接名词;as result of为不正确的表达方式;with the result不符合题意;故选B为答案。
53. A.wards B.questions C.conditions D.cases
正确答案:D 解析:此题测试句意理解。上文讲的均为交通事故案例。此处cases意为“案例”。With these cases in mind意思为“(正是山于)注意到、考虑到了这些案例”。
54. A.pursue B.permit C.persuade D.percent
正确答案:C
解析:此题测试句意和词义理解。填充处前后的大意为“试图……”。pursue的意思为“追求”;permit的意思为“许可证”;percent的意思为“说服、劝说”;percent的意思为“百分比”;依据句意,选C为答案。
55.
A.women B.adults C.drivers D.vehicle
正确答案:C
解析:此题测试句意理解。本文主要讲的是驾驶事故,因此应对司机严加管理。to introduce stricter controls over drivers意为“对司机实行严格管理”。
Part VII Writing
56. For this part, write a passage about 100~120 words entitled.Why Do We Need English?
正确答案:Why Do We Need English? Why do we need English? The primary reason is its widespread use as an international language of diplomacy, commerce and technology. It is the official language of the United Nations and its agencies, as well as of many other international bodies. English is being taught in all our schools not only for the above reasons but also for the following. We need to learn English. So that our students can go abroad to learn the advanced technical skills our country so urgently needs. We also need representatives who can command respect at the international conference tables of the world. Let’s be as fluent and proficient as possible, for the sake of our own country’s advancement and prestige. For the sake of our own country’s advancement and prestige, let’s be as fluent and proficient as possible.
Daily Conversation
根据中文提示,将对话中缺少的内容写在线上。这些句子必须符合英语表达习惯。打句号的地方,用陈述句;打问号的地方,用疑问句。 提示:在一次Mary举行的生日晚会上,她的女朋友Linda见到了Mary的表弟Steve。她想结识他。Mary给他们做了介绍。Linda: Happy birthday, Mary!Mary:【51】Linda: Who is the tall man next to your brother?Mary: Didn’t you meet him before?Linda:【52】Mary: Oh! Then let me introduce you to him now, Steve,【53】.Steve: Hi, Linda.【54】Linda: I’m glad to meet you, too. Can’t we sit down somewhere and talk?Steve:【55】 Let’s sit over there.
57.
正确答案:Thank you (very much) / Many thanks
58.
正确答案:No, I don’t think so / I’m afraid not /I didn’t meet him before
59.
正确答案:this is (my friend ) Linda
60.
正确答案:I’m glad to meet you / Nice to see you
61.
正确答案:Sure/OK
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- 99spj.com 版权所有 湘ICP备2022005869号-5
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务